Czego spróbować w Bułgarii?
Banica – ciasto z cieniutkiego ciasta „kori”, typu francuskiego, nadziewane owczym serem i jogurtem
Baklava – słodki deser z ciasta „kori” z dodatkiem orzechów i sosu miodowego
Bob czorba – gęsta zupa fasolowa z pomidorami, warzywami korzeniowymi, czasem z dodatkiem kawałków wędzonego mięsa
Gjuwecz – bogate danie warzywne, czasem z mięsem, często podawane z winem
Kebap kawarma – Pieczone kawałki wieprzowiny z warzywami, przyprawami bałkańskimi i ostrą papryką
Kebapczeta – mieszanka odpowiednio zmielonego mięsa, z którego przygotowuje się szyszki opiekane na grilu
Mussaka – zapiekane w piekarniku danie z mielonego mięsa, ziemniaków, pomidorów i bakłażanów
Tarator – zimna zupa z jogurtu i ogórka doprawiona czosnkiem, oliwą z oliwek, koprem i orzechami włoskimi