Jagnięcina, baranina lub cielęcina – pieczona na rożnie lub na węglu drzewnym pod pokrywą (zwłaszcza w północnej części kraju).
Smażone kotlety cielęce – płatek cielęciny nadziewany szynką i serem, zawijany i smażony w bułce tartej.
Ryby – na grillu, duszone z pomidorami i innymi dodatkami, ale także po prostu ugotowane. Owoce morza – tj. różne głowonogi, małże, raki lub inne zwierzęta morskie. Mątwy i kalmary smaży się pokrojone na kawałki lub stanowią część risotto. Jako część tzw. czarnego risotto (crni riżot) można spróbować np. sepii (sipa), inne rizotto jest podawane z ośmiornicą (hobotnica) lub z kałamarnicą (lignje). Smaczne są kałamarnice pokrojone w prążki i obsmażone.
Pršut – to szynka wieprzowa, wędzona w dymie otwartego ognia i suszona wędzonym powietrzem.
Pljeskavica, Cevapi – mięso mielone przygotowane na grillu.