Mezze: od tego zaczyna się jedzenie. Składa się z małych potraw, pikantnych sosów i marynowanych warzyw.
Hummus: pasta z gotowanej ciecierzycy, oleju i pasty tahini
Ful: fasola z sokiem z cytryny, ziołami i olejem.
Esz: miejscowy chleb, miękki i puszysty. Służy jako główny dodatek do sosów.
Koszari: mieszanka makaronu, ryżu, soczewicy, sosu pomidorowego i cebuli.
Kofta: zrobione z pikantnego mięsa mielonego, które jest powoli grillowane na szpikulcu.
Wara aanab: liście winorośli nadziewane ryżem i czasami posiekanym mięsem.
Pilaw: ryż smażony w oleju z cebulą, która jest zalana bulionem. Wszystko dusi się na miękko. Istnieją różne odmiany tego dania poprzez dodawanie różnych mięs i warzyw.
Kushari: danie z makaronem z orzechami, ryżem, groszkiem, pieczoną cebulą i sosem pomidorowym.
Kabab halla: gulasz z baraniny z kminkiem.
Kunafa: ciasto z delikatnego, chrupiącego makaronu z miodem i orzechami.