Kuchnia niemiecka jest bardzo zróżnicowana i ze względu na wielkość Niemiec jest zupełnie odmienna w poszczególnych regionach.
Bratwurst – grillowana kiełbasa wieprzowa lub wołowa.
Currywurst – kiełbasa wieprzowa przyprawiona curry.
Eintopf – smaczna i gęsta zupa jarzynowa, w której znajdziesz wszystko, czym niemiecka chata bogata – mięso, kiełbaski lub parówki.
Eisbein – tradycyjna gotowana golonka podawana z kapustą kiszoną i musztardą. Można jej też skosztować z puree ziemniaczanym lub grochowym.
Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana, ale zupełnie inna niż ta, którą znamy u nas.
Schäufele – karczek wieprzowy z knedlem i podsmażoną cebulą.
Spätzle – makaron jajeczny gotowany w wodzie, podawany głównie z serem lub jako dodatek do mięsa.
Zwiebelkuchen – słony placek cebulowy, podobny do francuskiego quiche.
Schwarzwälder Kirschtorte – tort czekoladowy z kremowym sosem wypełniony nadzieniem wiśniowym.
Stollen – u nas znana jako strucla. To tradycyjne słodkie ciasto posypane cukrem pudrem.